Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Rebranding. Υπάρχει ...Logos για Επανασχεδιασμό;

Ο όρος rebranding αφορά τη διαδικασία όπου μια εταιρεία αλλάζει ή βελτιώνει την εικόνα της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αλλαγών στο λογότυπο. Οι αλλαγές βασίζονται στην αλλαγή της βασικής στρατηγικής marketing και διαφημιστικής προβολής με κύριο στόχο την επανατοποθέτηση (re-positioning) της εταιρείας.


Παρατηρώντας τo rebranding μεγάλων εταιρειών που αποτελούν leaders στο χώρο τους και εστιάζοντας στο σχεδιασμό - κυρίως ως blog που ασχολείται με το design - παρατηρούμε κάποια βασικά στοιχεία που κάνουν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, καθώς είναι προφανές ότι οι κινήσεις τους είναι πάντα με γνώση των μεταβαλόμμενων όρων της αγοράς και σαφώς μελετημένες κατόπιν έρευνας. Σταχυολογώντάς τα, συμπεραίνουμε τα ακόλουθα θεμελιώδη στοιχεία:

Απλοποίηση. Όσο περισσότερο εξελίσσεται, μεγαλώνει, καθιερώνεται μια εταιρεία τόσο περισσότερο αυτό αποτυπώνεται στη εικόνα της εταιρείας, στο λογότυπο της.

Αυτό σημαίνει ότι τα βασικά χρώματα παραμένουν ή αφαιρούνται τα πολλά χρώματα. Οι φόρμες απλοποιούνται, η τυπογραφία είναι ευανάγνωστη και ξεκάθαρη. Τα σύμβολα είναι σαφή, διακριτά και "διαβάζονται" άμεσα.



Σταθερότητα. Η εικόνα του λογοτύπου δε χάνει τη σύνδεση της με το παρελθόν, ιστορία, αξίες της εταιρείας - του brand. Δε ξεχνά από που προέρχεται, τις αξίες που την καθιέρωσαν. Πατάει σε αυτό για να εξελίξει την εικόνα της. Αυτό μεταφράζεται ανάλογα και στο re-design (επανασχεδιασμό) του λογοτύπου.




Κοιτάει στο μέλλον.
Ο τρόπος που "μιλάει" το λογότυπο αποτυπώνεται κατάλληλα στη τυπογραφία του λογοτύπου. Πολλές φορές στο rebranding είναι εμφανή στην επιλογή μοντέρνας, σύγχρονης τυπογραφίας όπου ουσιαστικά "κλείνει το μάτι" στα νεανικά target group που χτίζουν μια νέα σχέση με το brand ενώ παράλληλα φέρνουν μαζί τους νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Βασικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι ποτέ ένα brand, ανεξαρτήτου τοποθέτησης στον εμπορικό στίβο δεν αλλάζει εικόνα μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους. Η αλλαγή στη στρατηγική marketing, η διεύρυνση ή επέκταση δημιουργούν την ανάγκη της ανανέωσης και του φρεσκαρίματος στο λογότυπο.



Δείγματα λογοτύπου: www.logo4start.com & www.smartgraphic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: